Stäng fönster Ystad kn, GAMLA STADEN 2:4 M.FL. YSTADS TEATER

Historik
Ystads teater ritades av stadsarkitekt Peter Boisen 1892 och invigdes 1894. Teaterbyggnaden är monumentalt placerad norr om Sjömansgatan nära hamnen och västra infarten. Den är uppförd i nyklassicistisk stil med murpartier i röd klinker lagda i kopparförband. Sockelparti och dekorativa element är utförda i ljust avfärgad puts. Huvudentrén är vänd åt öster och upptas av en putsad portal med tre dörr- och fönsteraxlar. Fasaderna är rikt utsmyckade. Taket är klätt med grönmålad plåt. Ystads teater är ett modernt bygge för sin tid med avancerad byggteknik i betong och gjutjärn. T.ex. finns ett system med brandsäkra utrymningsvägar efter dåtida tyska normer och ventilationssystem av samma modell som i parlamentet i London. Teatern byggdes för gasljus, men fick elektricitet redan i början av 1900-talet. Invändigt har teatern inte förändrats något i större grad. Scenmaskineriet är unikt, utöver detta är det endast Drottningholmsteatern som har något motsvarande i Sverige. Ystads teater genomgick 1989-93 en genomgripande restaurering då den i princip återställdes till originalskick. Ystads teater är nära besläktad med Stockholmsoperan både i stil och uppbyggnad. Likheten förstärks av att teaterns ridå och interiördekor utformades av operans inredningsarkitekt Carl Ludwig Grabow.

KÄLLA: beslut om byggnadsminne, 1994-01-25.