Stäng fönster Falun kn, RÅDHUSET 1 FALUN

Historik
Kopparhanteringen har i århundranden präglat Faluns karaktär och utveckling. Vid mitten av 1600-talet hade verksamheten vid Falu gruva nått höjden av sin storhet och gjorde Falun till en av landets viktigaste städer och till den näst största staden i riket. Falun saknade vid den här tiden en särskild byggnad för stadens styrelse och på en grund, som ursprungligen var avsedd för Kronans kornbod, uppfördes det nuvarande rådhuset av tegel. Det hade till en början endast en våning och saknade alla dekorativa element . På 1670-talet påbyggdes rådhuset med ytterligare en våning och fick i huvudsak den utformning som det har idag.
Fasaderna är putsade och vitgulkalkade ovan sockeln av sandstenskvadrer. Det brutna och valmade skifferklädda taket fick sin nuvarande utformning efter stadsbranden 1761, då rådhuset skadades. Fortfarande har kommunstyrelsen sitt säte i byggnaden. De vackra salarna tjänar som sammanträdes- och representationslokaler. Även övrig verksamhet i rådhuset har gamla traditioner. Sålunda återuppstod Rådhuskällaren som restaurang 1984.