Stäng fönster Gullspång kn, AMNEHÄRADS PRÄSTBOL 2:1 M.FL. AMNEHÄRADS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - AMNEHÄRAD

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger i bebyggelse av radbykaraktär i utkant av Gullspångs stationssamhälle 500 m väster om Gullspångsälven. Alléer och vårdträd omgärdar kyrkan och den närbelägna prästgården. Socknen ligger på näset mellan Vänern och Skagern.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den murade kyrkan består av rektangulärt långhus med korsarm i norr (det s. k. Rådakapellet), oktogonalt korparti och vidbyggd sakristia i öster samt västtorn av trä. Den äldsta stenkyrkan, en salkyrka sannolikt uppförd under 1200-talet, återstår till sina mursträckningar tämligen intakt i det nuvarande långhuset. Vid tiden för avbildningen i Peringskiölds Monumenta fanns i söder ett murat vapenhus, möjligen medeltida. Korsarmens datering och ursprungliga funktion är okänd, men nyttjas idag som dopkapell. Kyrkans befintliga planform är huvudsakligen resultatet av om- och tillbyggnader på 1600- och 1700-talen; västtornet tillbyggdes 1666 och korpartiet 1737. Sakristian härrör i sin nuvarande skepnad från 1835.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Även om stora delar av murverket är medeltida, har kyrkan både till exteriör och interiör sin karaktär av de efterreformatoriska förändringarna. Västtornets trästomme är spånklädd och kröns av en spira. Kyrkans murar är vitputsade och genombryts av stickbågiga fönsteröppningar. De branta takfallen är skiffertäckta; över korets tresidiga östmur reser sig två småtorn. Ingång i väster via tornets bottenvåning samt på långhusets sydsida. Kyrkorummet täcks av ett spegelvalv. Såväl altaruppsats som predikstol härrör från 1600-talet. Altaruppsatsen från 1687 återger en skulpterad kalvariegrupp, omgiven av en kolonnställning och genombrutna broskornament. Predikstolen smyckas rikt av snideri och skulptur från mitten av 1600-talet. Till inredningen i barock ansluter också en ståtlig uppsättning begravningsvapen, utförda för baron Harald Posse, död 1674. Öppen bänkinredning troligen från tiden omkring sekelskiftet år 1900. Kyrkan restaurerades 1957-58, efter förslag av Anders Ekman.