Stäng fönster Lund kn, BRUNIUS 12 BRUNIUSHUSET

Historik
Carl Georg Brunius utnämndes till Professor i grekiska vid Lunds universitet 1842. Året innan hade han prästvigts. Som arkitekturhistoriker och självlärd arkitekt hyllade han den romanska konsten och dito byggnadsstilen som den vackraste och samtidigt mest praktiska ekonomiska. Brunius blev en av sin tids ledande arkitekter och Bruniusstilen har blivit ett begrepp. Många hus i Lund bär hans signatur. Husen på fastighen Brunius 12 är välbevarade och i stort sett oförändrade med många originaldetaljer bevarade. Brunius själv kallade huset för "sitt stilla klosterhus". Det ansågs på sin tid vara stadens förnämsta privathus. År 1839 förvärvade Brunius en ödetomt vid Kiliansgatan. Här uppförde han 1840 ett bostadshus åt sig själv där han förverkligade sitt medeltids ideal. Här bodde han fram till sin död år 1869. År 1871 såldes Bruniushuset till apotekaren C. H. Åkerblom i Lund. Näste ägare blev dåvarande docenten i franska, sedermera professorn i nygrekiska och lingvistik, Fredrik Wulff. Bostadshuset på Kiliansgatan är uppfört av rött handslaget tegel med oputsade fasader. Sadeltaket, ursprungligen klätt med Gefletegel, är idag täckt med rödmålad, falsad plåt. Balkongen över huvudingången är Lunds första. Under åren 1889-91 lät Fredrik Wulff bl.a. inreda tre vindsrum och ta upp fönsterkuporna mot gården. Ljusschakten från vindsvåningen upp till taket kom till vid denna tid. År 1935 fick Bruniushusets fasad mot Kiliansgatan sina relativt måttliga skyltfönster upptagna i bottenvåningen. År 1848, åtta år efter att bostadshuset byggts, lät Brunius uppföra ett gulputsat tegelhus i två våningar längs Magle Lilla Kyrkogata. Huset var huvudsakligen avsett för spannmålslagring, idag inrymmer det bostäder och butiker. Apotekare Åkerblom byggde år 1871, samma år han förvärvade huset, en flygelbyggnad mellan bostadshuset mot Kiliansgatan och det gulputsade spannmålsmagasinet. Tillbyggnaden bildar en fortsättning på Bruniushuset emedan det är byggt i samma stil och utförande som detta. Samtidigt med bostadshuset byggdes gårdshuset som ursprungligen innehöll en drängkammare, stall för två hästar och tre kor, vagnsbod för tre bättre åkdon m.m. Gårdshuset är byggt av råtegel och har valmat tak belagt med gammalt gult och rött enkupigt tegel. År 1935 inreddes stallet till möbelsnickeri.

KÄLLA: Beslut – Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Malmöhus län, 1994-04-12, Dnr 221-6490/90