Stäng fönster Ovanåker kn, VOXNA 58:1 VOXNA KYRKA

Historik
Sedan bruket anlagts höll präster från Ovanåker gudstjänst varannan söndag i någon av brukets byggnader, men alla begravningar skedde vid huvudkyrkan i Ovanåker. På grund av det stora avståndet ansökte brukspatronerna Hultman och Gahn 1758 att få uppföra en kyrka och anlägga en kyrkogård. Ansökan beviljades, bruksherrarna stod för alla kostnader och kyrkan kom således att bli en brukskyrka. Redan året därpå stod ett timrat kapell med högrest brutet spåntäckt tak färdigt och denna timrade stomme ingår i den nuvarande kyrkobyggnaden. Vem som ritat byggnaden är inte känt, men arbetet leddes av byggmästaren Wins Hans Olsson från Leksand. Ett klocktorn tillkom 1769 och i slutet av 1780-talet byggdes en läktare i kyrkorummet. Under 1863-64 pågick ett omfattande restaureringsarbete av såväl interiör som exteriör vilket präglades av den klassiserande stilen. Tornet fick nu en helt ny överbyggnad och ytterväggarna kläddes in med sandstensimiterande träpanel. Fönstren förstorades, innertaket byggdes om och en tidigare altarpredikstol ersattes med den nuvarande predikstolen. I början av 1900-talet var kyrkorummet åter i behov av restaurering, men det var först 1927-28 den kunde ske efter att förslag av arkitekt David Dahl, som bearbetat ett förslag av arkitekt Fredrik Falkenberg. Arbetena leddes av ingenjör Carl Bååth från Bollnäs. Kyrkan försågs nu med nytt värmesystem, nya golv, ny brädpanel på väggarna samt två nya takkupor för att belysa läktaren. Senare restaureringar har främst inneburit konserveringsåtgärder samt mindre förändringar i den fasta inredningen.