Stäng fönster Malmö kn, VON CONOW 42 HIPPODROMEN

Historik
Malmö växte explosionsartat i slutet av 1800-talet och var på väg att bli en storstad. Till storstaden hörde en cirkusbyggnad, sådana fanns bl.a. i Köpenhamn och Stockholm. Några av Malmös mest inflytelserika herrar slog sig år 1898 samman och bildade AB Hippodromen. Grundare var apotekare Tesch, som samma år uppfört Apoteket Lejonet, grosshandlare Hjort, konsul Hörstedt, källarmästare Törnqvist och storbyggmästare Müller. I januari 1898 besökte de cirkusbyggnader i Danmark och Tyskland för att studera cirkusarkitektur. Med på resan fanns domkyrkoarkitekten Theodor Wåhlin. Omedelbart efter hemkomsten påbörjade Wåhlin projekteringen av bygget och redan året därpå, i november 1899, stod nöjespalatset färdigt. Hippodromen, i folkmun kallad Hipp, saknade motstycke i Sverige; här inrymdes restaurang, festsal och en tolvkantig cirkusbyggnad med en sensationell vattenmanege, vars motsvarighet närmast kunde återfinnas i Paris. På några få ögonblick kunde cirkusgolvet försvinna ned i en rund bassäng som fyllts med vatten för sjölejon och cirkusartister. Ordet Hippodrom betyder hästkapplöpningsbana, men cirkusbyggnaden användes för en rad olika ändamål; cirkus, teater, varieté, revy, opera, operett, balett, orkestermusik, idrottstävlingar, filmförevisningar, utställningar, vinterträdgård med servering och mycket annat. I omkringliggande byggnader fanns café, matsalar, biljardrum och butiker mot Kalendegatan. Detta allaktivitetshus inrymde 2500 personer samtidigt och gjorde succé från starten. År 1922 byggdes Hippodromen om till teater, bl.a. byggdes kupolen för med ett innertak av gjuten betong, manegen och vattenbassängen täcktes över och blev teatersalong där en traditionell scen inrättades. Detta blev inledningen till en legendarisk period i Malmös teater- och nöjesliv. Elimförsamlingen köpte Hipp 1950 och fram till 1989 hade Pingstkyrkan sin verksamhet i lokalerna. Under åren som gått har Hipp byggts om i omgångar. Mellan åren 1991 och 1993 restaurerades Hipp och har återigen blivit teater med restaurang och festlokaler. Så långt det varit möjligt har anläggningen återställts i ursprungligt skick. Hipp är en lekfull byggnad med en mängd fantasifulla och originella detaljer. Byggnaden vilar på en hög granitsockel, fasaderna är i rött, slätt maskintegel med dekorationer i kalksten. Huvudfasaden i fyra våningar vetter åt Kalendegatan. Över restaurangentrén sitter en kopparklädd baldakin. Hästtemat återkommer på flera ställen i Hipp, t.ex. i de hästskoformade entréerna med inmurade hästhuvuden. Tältmotivet finns i entréerna och i den 12-kantiga cirkuskupolens mjukt vågformade tak som efterliknar tältets. Besökaren skall få känslan av att bokstavligen gå in i ett tält. Cirkusbyggnaden är 30 meter i diameter och 19.5 meter i takhöjd.

KÄLLA: Beslut – Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Skåne län, 1993-12-14, Dnr 221-6607/90