Stäng fönster Gotland kn, HABLINGBO PRÄSTGÅRDEN 1:26 M.FL. HABLINGBO PRÄSTGÅRD

Historik
Manbyggnaden uppfördes 1759-60, möjligen på gammal grundval. Den är byggd av sten i två våningar och dess kompakta byggnadskropps släta, enkelt utformade fasader med gavlar utan takutsprång och högrest tak, utgör ett ypperligt exempel på det gotländska byggnadsskicket under 1700-talets mitt.
Brygghuset i sten, beläget väster om huvudbyggnaden uppfördes troligen 1869 och är sammanbyggt med det år 1810 uppförda visthuset av kalksten med kött-, fisk- och mangelbod och ett småkreaturshus. Då tillkom även den intilliggande uthuslängan, även den i kalksten och innehållande småkreaturshus och avträde.
Ladugården bestod tidigare av tre byggnader på andra sidan vägen. Av dessa har Sliteladan, från 1875, samt den 1822 uppförda "tiondeladan" bevarats till våra dagar. Den senare är sannolikt den enda bevarade tiondeladan på Gotland.
Vissa av byggnaderna renoverades under 1990-talet.
Prästgårdsmiljön i Hablingbo med ett relativt öppet grönområde av parkkaraktär utgör en väl sammansatt helhet som är präglad av tidstypiska, för Gotland karaktäristiska byggnader.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen Gotlands län, 1998-05-29. Dnr 221-3053-97