Stäng fönster Gotland kn, HALL KYRKOGÅRDEN 1:1 HALL KYRKA

Historik
Hall kyrka är till sina huvuddelar uppförd under medel¬tiden. Den byggdes som församlingskyrka för Hall församling, och används fortfarande för detta ändamål.

Kyrkans äldsta delar är koret med sakristian och långhuset som uppfördes under 1200-talets andra fjärdedel. Tornet kom till vid samma århundrades slut. Därvid byttes den romanska långhusportalen ut mot en gotisk portal. Den gamla placerades på tornets norra sida.

Vid mitten av 1800-talet byggdes på långhusets norra sida en magasinsbyggnad som senare – 1938 – inrättats till pannrum med tillhörande vedbod.
Kyrkan har genomgått relativt få utvändiga förändringar sedan byggnadstiden Kyrkans samtliga tak har dock av allt att döma ursprungligen varit täckta med bräder (på tornet tornpanel, i övrigt faltak). Koret fick tegeltak vid mitten av 1700-talet, sakristian i samband med uppförandet av magasinet på 1800-talet. Långhusets faltak byttes mot tegel så sent som 1956. Vid samma tillfälle ändrades kyrkans fönster till deras förmodade ursprungliga utseende efter att de hade förstorats på 1800-talet.