Stäng fönster Ludvika kn, LAXSJÖN 2:15 M.FL. HYTTARBETARKASERNEN I LAXSJÖN

Historik
Laxsjö hytta anlades ursprungligen som en bergsmanshytta. Den omnämns skriftligen första gången 1579. Efter över 200 år med varierande driftsintensitet uppstod i slutet av 1700-talet problem med att få fram tillräckligt med kol för järnframställningen. De ekonomiska svårigheterna som detta medförde ledde fram till att det lokala ägandet av hyttan genom andelssystem försvann 1799. Istället koncentrerades kapitalägande och förvaltning av hyttan till ett fåtal utomstående personer och sedermera till bolag. 1877 lades järnframställningen ned och verksamheten omfattades därefter endast skogsbruk.
Hyttområdet är avsides beläget i skogen på gränsen mellan Grangärde och St. Tuna socknar. Av hyttans byggnader återstår idag endast ruiner med bl.a. slaggpelare från ett ca 70 meter långt kolhus, dammar och rester av ett kanalsystem. Mitt emot kolhusruinen ligger de två bostadshusen av slagg som omfattas av byggnadsminnesförklaringen. I Bergslagens bruksorter var slagg ett brandsäkert, lokalt producerat byggnadsmaterial och dessutom betydligt billigare än tegel som krävde långa transporter.
Hyttarbetarbostaden uppfördes 1834 i två våningar med ett sadeltak. Huset är ca 20 x 11 meter. Förstukvist och taktegel har sannolikt tillkommit senare. Huset tillhör de få byggnader som murades av obearbetad slagg och sedan lämnades med oputsade fasader. Huset är såväl exteriört som interiört välbevarat. I huset bodde sammanlagt åtta arbetarfamiljer i sex lägenheter om 1 rum och kök och 2 spisrum.
Den andra byggnaden är en mindre slaggstensbyggnad, med ett tillbyggt ekonomiutrymme av trä. Slaggstenen är av slaggtegeltyp och oputsad. Ursprungligen tjänstgjorde byggnaden som övernattningsbostad för smederna på bruket.
Inom skyddsområdet finns dessutom en putsad byggnad från 1800-talets senare del, uppförd i en annan byggteknik, av gjuten slagg. Den inrymde ursprungligen tjänstemannabostäder.
Under tiden för hyttans verksamhet i Laxsjö fanns även en herrgårdsliknande förvaltarbostad, ett stort lantbruk, arrendegårdar, bruksbod, kvarn och torpställen som ingick i det socioekonomiska systemet.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Dalarnas län, 1991-02-01, Dnr 221-3720-89