Stäng fönster Sorsele kn, AMMARNÄS 1:1 AMMARNÄS KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN BYGGNADSREGISTRET - Ammarnäs kapell är naturskönt beläget i en mindre tätort nära en större, välbevarad samisk kyrkstad med många byggnader. 1858 uppfördes här ett kapell, som revs 1910 i samband med att nuvarande kapellet uppfördes 1910-12 efter ritningar av Torben Grut av byggmästaren Karl August Eriksson från Bräskafors. Materialet från det äldre kapellet återanvändes. Byggnaden är en långhuskyrka med sakristia i öster och takryttare ovan västgaveln. Exteriören är rikt utformad, helt spånklädd och med nationalromantisk karaktär. Interiören är ljus och enkel och täcks av ett panelklätt vinklat tak.1953 ombyggdes koret och sakristian efter ritningar av Einar Lundberg. 1967 målades altarväggen invändigt och samtidigt insattes predikstolen från det äldre kapellet. Bänkinredningen är öppen. En restaurering 1992 under Rolf Sixtensson åsyftade att såvitt möjligt återställa den ursprungliga interiören.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1994-1999