Stäng fönster Uppsala kn, UPPSALA-NÄS 2:1 UPPSALA-NÄS KYRKA

Historik
Uppsala-Näs kyrka är belägen relativt lågt vid Näsviken i Mälaren. Näs gård donerades i slutet av 1200-talet till Uppsala domkyrka, vilket satt sin prägel på kyrkan. Unik är den fristående sakristian på kyrkogården, uppförd av gråsten och tegel. Den härstammar förmodligen från en äldre kyrka, planerad att byggas i sten. Äldsta inventarium är en dopfunt från senast 1200-talets mitt.

Kyrkan är uppförd av gråsten. Långhuset är rektangulärt med fullbrett, rakslutet kor och har tre stjärnvälvda travéer. En långsmal sakristia är vidbyggd på den norra sidan. Långhuset uppfördes under senmedeltiden, 1400-talet. Kyrkan välvdes vid medeltidens slut, troligen i början av 1500-talet. Sakristians ålder är osäker, 1500- eller 1600-tal. Väst- och sydsidans fönster har ursprunglig storlek.

Kyrkan putsades 1843 och interiören genomgick en restaurering 1941.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1996