Stäng fönster Munkedal kn, KROKSTAD 1:2 KROKSTADS KYRKA

FÖRSAMLING 1995: KROKSTAD

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan syns vida över dalgången från sin plats på en bergshöjd centralt i odlingsmarken, ca 300 m från Örekilsälven. Till kyrkomiljön hör prästgård med församlingshem, i väster, samt uthuslänga och kyrkstallar med delvis intakt inredning (spiltor), i öster. Dalggångsbygden följer älven från länsgränsen i norr via Kärnsjön till Salkällefjorden vid Munkedal i söder. Väster om kyrkan ligger viss gårdsbebyggelse. Socknen består av den förhållandevis omfattande dalgångsbygden omgiven av kuperade skogsmarker. Krokstad ligger ca 20 km norr om Munkedal och ca 35 km nord-nordväst om Uddevalla.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Medeltidskyrka, av okänd utformning, omnämnd 1391. Enligt inventeringsprotokollet 1830 (ATA) utvidgades kyrkan 1702 och förlängdes med ett kor österut. Kyrkan skall ha haft samma utseende som grannkyrkan i Svarteborg, vilken år 1708 erhöll ett korparti av långhusets bredd. Valvet var målat, liksom läktarens speglar (frälsaren och apostlarna). Ett torn av trä tillbyggdes i väster 1810.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den nuvarande kyrkan uppfördes 1863 efter ritningar av A. R. Pettersson. Den murade kyrkans huvudkropp består av ett långhus med tresidig avslutning i öster, som även innefattar en sakristia, samt västtorn.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Se Inventering av kyrkor i Göteborgs stift 2002-2005. Bohusläns museum