Stäng fönster Kramfors kn, NORDINGRÅ PRÄSTBORD 1:2 NORDINGRÅ KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - Ett projekt till nybyggnad troligen av Johan Christian Loëll, som gjort kostnadsberäkningen, godkändes år 1800 av ÖIÄ efter viss förenkling. Grunden lades först 1820, och kyrkan uppfördes av Simon Geting efter den godkända ritningen. Kyrkan stod färdig 1825 och invigdes 1829 av biskop E A Almquist. Ruinen av den relativt stora medeltidskyrkan är belägen strax norr om den nya kyrkan, som ligger närmare Vågsfjärdens strand.
Två ståtliga murade stigportar i kyrkogårdsmuren, med smidesgaller från resp 1847 och 1920. Utanför muren finns en rad kyrkstallar bevarade.

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulär kyrkobyggnad med kor i sydöst och torn mitt på nordöstra långväggen, byggd enligt ritningen 1800. Huvudingången låg från början mitt på sydvästra väggen med fritrappa ut mot fjärden. Denna ingång senare igensatt. Sakristian från början i tornets bottenvåning, varifrån trappa genom muren ledde till predikstolen. Ny sakristia tillbyggd vid korväggen, varvid tornrummet ändrades till vapenhus.
Byggd i gråsten och tegel. Vitputsade fasader med sockel putsad i mörkt grått. Svartmålad plåt på taken, ursprungligen spån.

EXTERIÖR - Långhuset har valmat sadeltak. Taklisten löper runt långhuset och kring tornets nedre del, där den är försedd med plåtavtäckning. Tornet markerat med kraftiga hörnpelare. Tornet avslutas med öppen lanternin av trä, krönt av förgyllt klot med kors.

INTERIÖR - Det stora ljusa kyrkorummet täcks av ett trätunnvalv med svag hjässmarkering, spänt med vitmålad juteväv. Det rymliga korpartiet ligger ett trappsteg högre än det övriga kyrkorummet. Altare, dopängel, predikstol och läktare utfördes av Jonas Edler och målades och förgylldes 1828 av Göran Sundin, bägge från Jämtland. Altarväggen har en arkitektonisk uppbyggnad helt enligt ritningen 1800, med kopplade pilastrar som bär ett rakt bjälklag. I mitten en nisch med ett förgyllt kors. Över bjälklaget strålsol med Gudsöga. På var sida om altaruppställningen och över bågen fanns ursprungligen draperimålning i blått och guld. Det senmedeltida altarskåpet från gamla kyrkan är numera uppställt på altaret. Predikstolen var från början uppsatt mitt på norra väggen, där det nu är en nisch i muren; på väggen draperimålnig. Predikstolen flyttades till sin nuvarande plats 1920.
Slutna bänkar i fyra kvarter. Orgeln med fasad ritad av Erik Josephsson 1891 ersatte en mindre från 1851. Omfattande läktarunderbyggnad med lillkyrka, samlingsrum och förråd.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860, Del 4 Härjedalen, Jämtland, Medelpad och Ångermanland. Stockholm 1997