Stäng fönster Åmål kn, LILJAN MINDRE 1 STADSHOTELLET, ÅMÅL

Historik
Åmåls stadshotell byggdes åren 1903-04 efter ritningar av A Ture Stenberg. Vide renoveringar på 1940- och 1950-talen borttogs en del av den yttre dekoren, bl a festoner och konsoler. På 1960-talet gjordes en tillbyggnad mot norr, varvid nordfasaden ändrades.

Utbyggnaden längs Norra Långgatan inrymde tidigare en mjölkbar "bakfickan" med egen entré. Hotellet har en periodvis varit i privat ägo, det har inrymt nattklubb med disco och slets hårt en period i slutet av 1900-talet. Hotellet köptes tillbaka av Åmåls kommun och 1999 inleddes en första renoveringsetapp med ändringsförslag av arkitekt Anders Andén. Hotellet är nu i drift med ett 30-tal rum. Äldre fast inredning i ex. trapphus, festsal och matsalar har i stor utsträckning bevarats.

Sverker Larsson, Länsstyrelsen i Västra Götalands län, 2007-08-16.

KÄLLA: muntliga uppgifter från tillsynsbesök 2006-09-20.