Stäng fönster Kalmar kn, KAKELMAKAREN 5 SJÖFARTSMUSEET

Historik
Byggnaden uppfördes 1889 av sten i två våningar åt kakelugnsfabrikören O. Andersson. Huset utformades i första hand för att rymma en ståndsmässig bostad åt byggherren, men hade även lägenheter för uthyrning.
Husets karaktär av patricierbostad har understrukits genomen osedvanligt rik fasadbehandling. Fasaderna är avfärgade i grågrönt. Även trapphus och interiörer innehåller utsmyckningar av hög konstnärlig kvalitet, såsom snickerier, målningar och stuckatur. Här finns även en uppsättning kakelugnar som bildar en provkarta på byggherrens egen produktion. Huset inrymmer numera Sjöfartsmuseet samlingar samt bostäder.