Stäng fönster Uppsala kn, KRONÅSEN 1:15 POLACKSBACKEN (S1)

Historik
Polacksbacken ligger strax söder om Uppsala centrum längs Dag Hammarskjölds väg. Platsen har en lång historia som ett viktigt militärt område. Från 1600-talet och fram till 1800-talets slut var Polacksbacken exercisfält för främst Upplands regemente och delar av Livregementet till häst, som här samlades för mönstringar och några få årliga övningsveckor. Eftersom soldaterna dessemellan bodde på sina torp och befälen på sina boställen, fanns det länge inget större behov av någon permanent bebyggelse på Polacksbacken. Mot slutet av 1800-talet utökades övningstiden, och när indelningsverket avskaffades år 1901 och allmän värnplikt infördes, tog dagens kasernanläggning på Polacksbacken form. Ett flertal förband och militärutbildningar har funnits här, men de verksamheter som främst präglat Polacksbacken är Upplands regemente (I 8) mellan åren 1912-57 och Signalregementet (S 1) från 1957. S 1 blev 1974 samorganiserat med Uppsala-Västerås försvarsområdesstab (fostab) till ett foregemente med namnet Upplands regemente samt Uppsala och Västmanlands försvarsområden (S 1/Fo 47/48). Med början år 1982 lämnade organisationen Polacksbacken för flytt till Enköping. Lokalerna har sedan övertagits av Uppsala universitet, som här inrättat ett matematiskt-informationsteknologiskt centrum. Byggnadsminnesförklaringen omfattar nio byggnader. Äldst är ett litet kokhus från år 1877, byggt i trä med rödfärgad fasad och uppfört efter typritningar för kokhus. Från år 1894 finns en förrådsbyggnad, som är byggd i timmer och tidigare fungerat som arrest. Den flyttades till sin nuvarande plats år 1981. Den tidigare södra lägerhyddan uppfördes år 1903 efter ritningar av arkitekten Erik Josephson. Den är byggd i trä, rödfärgad och var från början en av tre lägerhyddor, vilka fungerade som provisoriska logementsbyggnader. De tre stora kasernerna, kanslihuset, gymnastikbyggnaden och matinrättningen är samtliga uppförda åren 1909-12 och ritade av arkitekten Victor Bodin. Han var verksam vid kasernbyggnadsnämndens eget ritkontor och hade att rätta sig efter den fyravåningars typkasern, som riksdagen fastställt. Bodin gjorde dock för Polacksbacken vissa avvikelser från typritningarna. Kasernerna är byggda i tegel och putsade i ljust rött med sockelvåning i gult. Anläggningens monumentala huvudfasad är mot väster och utgörs av kanslihuset och de två omgivande kasernernas långsträckta fasader. Polacksbackens kasernbyggnader är representativa och välgjorda exempel på sin tids kasernarkitektur. Arresten, kokhuset och södra lägerhyddan tillhör de bäst bevarade exemplen i landet på respektive byggnadstyp. Polacksbacken har genom århundradena varit av stor militär betydelse och förklarades som statligt byggnadsminne år 1993. Sedan Akademiska Hus AB övertagit byggnaderna, övergick dessa den första Januari 1995 till att bli byggnadsminne enligt kulturminneslagen.