Stäng fönster Gotland kn, VISBY RÅDHUSET 1 KV RÅDHUSET 1

Historik
KVARTERET RÅDHUSET - Kvarteret avgränsas idag i öster av S:t Hansgatan, i söder av Rådhustorget med tillhörande gränd, i väster av Mellangatan och i norr av Rewals gränd. Kvarteret sluttar mot havet i väster och nivåskillnaden i kvarteret är nästan 3,5 meter.
Kvarteret ligger i den medeltida stadens absoluta kärna och motsvarade under denna tid av fyra, eventuellt fem bebyggda kvarter, mellan vilka det löpte smala gränder. I slutet av 1600-talet motsvarades nuvarande kvarteret Rådhuset av tre mindre kvarter. Denna indelning verkar ha bibehållits fram till första hälften av 1800-talet. Vid mitten av 1800-talet hade kvarteret samma utbredning som idag.
Av den medeltida stenhusbebyggelsen återstår två hus med gatuvalv, på Rådhuset 7 respektive Rådhuset 6. I övrigt är åtskilliga medeltida stenhus kända, dels ingår delar av bevarat murverk i nu befintliga byggnader, dels finns grundmurar under mark.
Verksamheten i kvarteret domineras av Gotlands kommuns förvaltning, med centrum i stadens före detta rådhus från 1700-talet. Hela södra delen av kvarteret ingår i detta kommunalhuskomplex som under mitten av 1960-talet flyttade in i nyuppförda, redan befintliga byggnader. Bland de äldre byggnader som revs fanns stadens offentliga tvätthus, som var beläget här på grund av platsens naturliga källflöden. Den norra delen av kvarteret har under slutet av 1800-talet och större delen av 1900-talet varit förknippad med bageri- och konditoriverksamhet. Längs S:t Hansgatan låg Schultzes konditori med servering, från 1888, och vid Mellangatan låg ett bageri från 1924. Idag har denna verksamhet främst ersatts av bostäder.
Kvarteret har en bebyggelsekontinuitet från medeltiden och fram till 1970-talet, med byggnader som utgör goda representanter för tillkomsttiden.
RÅDHUSET 1 - Fastigheten är förhållandevis liten och långsträckt och är belägen i kvarterets nordöstra hörn och angränsar i norr till Rewals gränd och i öster till S:t Hansgatan. Den är bebyggd med ett högt stenhus i hörnet av S:t Hansgatan och Rewals gränd, samt ett förråd från 1960 i sydvästra hörnet.
Fastigheten har haft samma utbredning åtminstone sedan slutet av 1600-talet. På Schilders karta från 1697 finns det uppgifter om ett stenhus på tomten, med stor sannolikhet samma byggnad som finns på fastigheten idag. Under medeltiden stod här åtminstone ett stenhus, vars murverk finns inbyggt i det nuvarande husets källare. Stenhuset har två våningsplan över den medeltida källaren. Fasaden har slät puts och taket är belagt med tegel. Mot västgaveln finns en liten köksutbyggnad av skiftesverk med "påhängt" skafferi. Kring mitten av 1800-talet inrättades en urmakarverkstad i rummet mot S:t Hansgatan. Denna blev senare raksalong som drevs fram till 1950-talet.
En uthusbyggnad fanns tidigare, enligt 1883 års karta, längs södra tomtgränsen. Denna var riven 1906. 1913 uppfördes ett nytt uthus med tre dass, soprum och plats för svinmatskärl. Detta uthus revs i sin tur förmodligen då en carport med förråd, i lättbetong klätt med vitmålad träpanel under ett pappklätt sadeltak, byggdes 1960.