Stäng fönster Halmstad kn, STENINGE 13:1 STENINGE KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - STENINGE

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger högt mot kanten av höjdsträckningen Steninge bjär. Strax intill i söder finns en skola, i övrigt förekommer enstaka, gles bebyggelse. Kyrkan är belägen på gränsen mellan den höglänta skogsmarken på Bårarpsåsen och den öppna odlingsmarken i öster. Socknen domineras faktiskt av skogsmark trots sitt läge i kustbygden. Intill kyrkan i öster finns lämningar efter fornåkrar, dessutom finns en hålväg ca en halv kilometer söder om kyrkan.

RASERAD KYRKA / RUIN

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Murad stenkyrka bestående av ett rektangulärt långhus med halvrund koravslutning i öster och i väster ett torn i jämnbredd med långhuset. I kyrkans västra del bevaras betydande mursträckningar av en medeltida stenkyrka. Denna hade ursprungligen romansk planform med ett relativt kort långhus och ett smalare rakslutet kor. På långhusets södra sida ett sannolikt senmedeltida vapenhus (revs 1826). 1805-06 tillbyggdes i väster det nuvarande stentornet efter den till ÖIÄ insända ritningen av byggmästaren Sjunne Holmgren, som ersättning för ett äldre trätorn. Tornet fungerade också som förlängning av långhuset. År 1826 utökades kyrkan österut, då byggnaden erhöll sitt nuvarande korparti.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkans exteriör har i princip inte ändrats sedan 1820-talet. Byggnaden är utvändigt vitputsad, och murarna genombryts av rundbågiga fönsteröppningar. Ingångsportalerna har klassiserande omfattningar. Långhuset täcks av ett sadeltak som är valmat över koravslutningen. Exteriören präglas av det kraftiga och relativt låga västtornet, vars överdel kröns av en huv. Huvudingångar genom tornets bottenvåning i väster samt direkt till korpartiet i sydost. Kyrkorummets utseende har dock ändrats vid flera tillfällen. Interiörens nuvarande utformning är till stor del ett resultat av en restaurering 1932. Då målades kyrkans välvda innertak i vitt och väggarna i ljusgrå färg. Vidare igenmurades två korfönster och ursprungliga färger togs fram på åtskilliga inventarier. I slutet av 1960-talet inreddes i kyrkans västra del en sakristia och ett väntrum. Kyrkans altaruppsats från 1640-talet inköptes 1762 från Veinge och även predikstolen är från 1600-talets förra hälft.

ÖVRIGA UPPLYSNINGAR - Kyrkan äger en pietábild från 1400-talet.