Stäng fönster Karlskrona kn, LÖSEN 7:2 LÖSENS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 – LÖSEN

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken. Lyckeby införlivad 1743.

LÄGE OCH OMGIVNING - Lösens kyrka har ett dominerande läge på en bergig ås. Den ligger på en svag nordostsluttning i fyrvägskorsning med villabebyggelse öster om Lyckeby tätort och 350 m väster om Lillån. Kyrkan är sedan 1742 gemensam för Lyckeby och Lösen. Avståndet mellan Lyckeby kyrka och Lösens kyrka är knappt 2 km.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING – Den murade kyrkan består av ett rektangulärt långhus, ett smalare kor som även innefattar en med vägg avskiljd sakristia, samt torn i väster.

I: I det befintliga koret ingår delar av en medeltidskyrka, sannolikt uppförd under 1200-talet. Denna bestod ursprungligen av rektangulärt långhus och smalare, rakslutet kor. I koret fanns ett tegelvalv, sannolikt slaget under medeltiden. Ett vapenhus, av okänd ålder, fanns på långhusets sydsida. Riven, med undantag av delar av kormuren, i samband med att ny kyrka uppfördes på samma plats.

II: Den befintliga stenkyrkan uppfördes 1858-60 i nyklassicistisk stil, med återbruk av delar av föregångarens murar i öster.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - De vitputsade fasaderna uppbryts av stora rundbågsfönster. Långhuset och den lägre sakristian täcks av sadeltak. Tornet avslutas med en konsolfris och kröns av en fyrsidig lanternin med kupoltak. Ingång sker från tornets västsida. Kyrkorummet har vitputsade väggar och täcks av ett trätunnvalv. Altaret är placerat i en rundvälvd nisch. Altarväggens monumentala muralmålning är utförd av konstnären Gunnar Torhamn 1936. Den rikt skulpterade predikstolen från 1636 härstammar från den gamla kyrkan.