Stäng fönster Storuman kn, UMNÄS 1:46 UMNÄS KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN BYGGNADSREGISTRET - Umnäs kyrka i Stensele socken är vackert belägen på ett näs vid sjön. Den uppfördes 1926 som kapell av byggmästaren P. Almaroth efter ritningar av Anders Roland. Samma ritningar ligger även till grund för Rolands Åskilje kyrka i samma socken, uppförd ungefär samtidigt.

Kyrkan i Umnäs är av trä och har rektangulärt, enskeppigt långhus, smalare rakavslutat kor i öster, tillbyggt på 1970-talet efter ritningar av Bengt Lidström, med vidbyggd sakristia i norr samt ett torn i väster från början ett lågt vapenhus men förhöjt till torn 1936. Fasaderna är klädda med vitmålad, ursprungligen rödfärgad panel och sadeltaket är spånklätt.

Innerväggarna är klädda med gråvit panel liksom taket med spegelvälvt mittparti. Sittplatserna utgörs av fasta, öppna bänkar.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1995 -1999. Kompletterade 2003'

HISTORIK FRÅN NYA SVENSKA KYRKOR - Umnäs kyrka är byggd i trä. Den har ett rektangulärt långhus, smalare kor med utbyggd sakristia samt smalare vapenhus med ett lågt torn. Sadeltaket är spånklätt, och fasaderna är klädda med vitmålad träpanel. Koret tillbyggdes 1970.

Kyrkorummets väggar är klädda med träpanel målade i gråvitt. Taket, som också täcks av gråvit träpanel, har ett spegelvälvt mittparti. Rummet har trägolv och en fast bänkinredning.

KÄLLA: Hållén, Agneta, Nya svenska kyrkor III. Rapport RAÄ 1997:1. Stockholm 1998.