Stäng fönster Hagfors kn, GUSTAVASKOGEN 2:2 M.FL. GUSTAV ADOLFS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - GUSTAV ADOLF

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Socknen uppstod som Deglundens församling 1789. Två år senare fick den namnet Gustav Adolf.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger i östra Värmlands skogsbygd på en höjd ovanför sjön Deglunden nordost om Hagfors. Disponenten Emanuel Geijer (senare adlad af Geijerstam) hade 1765 fått Kungl. Maj:ts medgivande att bygga en kyrka för Gustafsfors bruk. Kyrkbygget skulle emellertid dröja till 1781. Klockstapeln, belägen i skogsbrynet strax öster om koret, byggdes samtidigt som kyrkan. Uddeholmsbolaget stod som ägare till kyrkan fram till 1928, då den överlämnades till Gustav Adolfs församling.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den timrade kyrkan har en i princip korsformad plan med tresidigt avslutat korparti och sakristia inrymt bakom altaret. Kyrkans planform är i huvudsak ursprunglig. De två korsarmarna, vilka är betydligt lägre än långhuset, utgjorde ursprungligen vapenhus respektive förvaringsutrymme. År 1841 anslöts de till själva kyrkorummet.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkans exteriör med sina branta, valmade sadeltak har i huvudsak behållit sin ursprungliga karaktär, även om vissa förändringar företagits. De timrade väggarna är sedan 1841 brädfodrade och rödmålade, medan taken är spåntäckta. Ingångar i västra och södra korsarmsgavlarna. Kyrkorummet täcks av ett brädvalv. Vid restaureringen 1928 omgestaltades korpartiet, då predikstolen från 1781, som tidigare utgjort en del av altaruppsatsen, flyttades till norra sidan. Av den ursprungliga anordningen återstår nu endast själva inbyggnaden av sakristian samt läktarbarriären som avslutar denna upptill. Även den samtida altartavlan från 1871 finns fortfarande på plats. Bänkinredningen är, såvitt känt, den ursprungliga, men senare bemålad. Den nuvarande orgeln med tillhörande fasad tillkom 1862.