Stäng fönster Östersund kn, CONTUBERNIUM 1 M.FL. GAMLA SKOLAN (VÄSTRA SKOLAN)

Historik
Enligt ett beslut 1845 flyttades Frösö Trivialskola - då länets enda högre utbildningsinrättning - till Östersund. Skolbyggnaden, ritad av arkitekten Carl Gustaf Blom Carlsson, stod färdig 1849. Den är uppförd av timmer i två våningar under plåtklätt sadeltak och har gulmålade liggande panel med vitmålade, profilerade fönsteromfattningar, våningsband, takgesims och en mittrisalit med gavelfronton, bärande devisen SAPIENTIA DUCE samt årtalet 1849. På 1910-talet utbyggdes mittpartiet samt ett trapphus på huset östra sida. Invändigt är endast den södra lärosalen bevarad i någorlunda oförändrat skick. Till skolan hör två envånings timrade och lockpanelade flygelbyggnader under plåttak, samtida med skolhuset.