Stäng fönster Malmö kn, HUMLE 21 M.FL. SJÖBERGSKA HUSET

Historik
Byggnaderna bildar tillsammans den sista genuina miljön i Malmö med såväl bostadshus som fabriks- och magasinsbyggnader bevarade. Bostadshuset är uppfört 1893-94 efter ritningar av arkitekten N. A. Arwidius. Byggherre var fabrikören Axel Paulus Sjöberg. Byggnaden, som är uppförd av gult tegel i fyra våningar har hörntorn och prydnadsgavlar, rusticerad bottenvåning och dekorativa huggstensdetaljer av kalksten. Taket är tegeltäckt, hörntornens spira plåtklädd. Bostadshuset är ett välbevarat och representativt exempel på det sena 1800-talets påkostade privata palatsarkitektur i nyrenässans med rikt utsmyckade lägenheter och uppvisar även dåtida tekniska nymodigheter såsom t.ex. kopplade fönster. Fabriks- och magasinsbyggnaderna är uppförda mellan 1860 och 1911 av rött resp. gult tegel i tre våningar. Byggherre var handlaren Johan Peter Bager. Här har bl.a. bedrivits tvåltillverkning.