Stäng fönster Gotland kn, HEMSE KYRKOGÅRDEN 1:1 HEMSE KYRKA

Historik
Hemse kyrka är med undantag för sakristian uppförd under medel¬tiden. Även stigluckan i den västra kyrkogårdsmuren är av medeltida ursprung.

Redan på 1100-talet fanns här en träkyrka, varav stora delar bevarats genom att de återanvänts som golv vid byggnaden av den nuvarande stenkyrkan. Plankorna upptäcktes vid en invändig restaurering på 1890-talet och forslades till Statens historiska museum i Stockholm, där en rekonstruktion av Hemse stavkyrka under lång tid stått uppställd.

Av den nuvarande kyrkan är koret med absiden och långhuset äldst. De uppfördes i en följd i början av 1200-talet. I samband med bygget av långhuset revs sannolikt stavkyrkan. Tornet kom till under 1200-talets senare del. Därefter avslutades den medeltida byggnadsepoken genom att kyrkorummet försågs med valv och den södra tornportalen sattes in, samtidigt som kyrkans tidigare huvudingång – långhusportalen – flyttades till tornets norra sida. Sakristian byggdes i samband med den nämnda restaureringen på 1890-talet.
Sedan byggnadstiden har i övrigt endast mindre ändringar gjorts på kyrkans exteriör. Yttertaken över kor och långhus sänktes på 1830-talet då falarna byttes mot tegel, och korets och långhusets fönster vidgades på 1850-talet. Materialet på yttertaken ändrades även 1886, då de kläddes med spån, och 1935, då de återigen belades med tegel. På 1940-talet rekonstruerades en medeltida stiglucka som rivits år 1880. En utvändig restaurering genomfördes 1960 då bl.a. tornhuven reparerades, fasaderna putsades och kalkades och det södra korfönstret återfick sina ursprungliga proportioner.