Stäng fönster Älvsbyn kn, BRÄNNMARK 1:179 VIDSELS KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN NYA SVENSKA KYRKOR - Vidsels kyrka är byggd i trä. Förutom kyrksalen rymmer byggnaden en lika stor församlingssal. Kyrkorummets branta, pappklädda sadeltak övergår i samlingssalens plantak. Takets kant accentueras av en bred trälist. Fasadmaterialet är vitt tegel. Långhuset har vertikala fönsteröppningar, medan församlingdelens ljusinsläpp består av smala, horisontella fönsterband.

Kyrkorummets höga tak bärs upp av synliga limträbalkar. Väggar och tak är klädda med naturfärgad träpanel. De fasta bänkarna i öppna kvarter är tillverkade i enkel modell av omålat trä. Golvet är lagt av träbrädor och parkett.

Kyrkan har en fristående klocktorn i vitmålat trä. Altarets krucifix kommer från Oberammergu i Sydtyskland.

KÄLLA: Hållén, Agneta, Nya svenska kyrkor III. Rapport RAÄ 1997:1. Stockholm 1998