Stäng fönster Kungsbacka kn, EKENÄS 3:6 M.FL. SLÄPS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - SLÄP

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger vid vägen med anslutande bebyggelse i norr. I Kyrkobyn, ca 1 km sydost om nuvarande kyrkan, återfinns ruinen efter den gamla kyrkan. Båda kyrkorna ligger i dalgången med öppen odlingsmark som leder in från kusten. Socknen består till största delen av skogsmark med viss öppen odlingsmark i dalgångarna. Familjen Wernle på Vallda säteri fick 1671 patronatsrätt i Valda pastorat (Vallda och Släp) efter ha byggt om båda kyrkorna på 1660-talet. Socknen präglas idag av närheten till Göteborg som bl. a. bidragit till en tämligen omfattande villabebyggelse.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: belägen på annan plats (SLÄPS KYRKPLATS). Murad stenkyrka, sannolikt av medeltida ursprung. Enligt uppgift av Bexell (1817-19) skall kyrkan skall ha förlängts 1669, vilket fanns inhugget över den södra kyrkdörren. I väster fanns ett trätorn. Kyrkan revs 1852 och ny uppfördes på annan plats.
.
DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den nuvarande stenkyrkan, orienterad i nord-sydlig riktning, uppfördes 1852-53 efter ritningar av Ludvig Hedin och består av ett rektangulärt långhus med tresidigt avslutat korutsprång i söder, ett torn med kvadratisk grundplan i norr och i väster en vidbyggd sakristia.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkan är formgiven i enkel nyklassicistisk stil. Den är utvändigt vitputsad, och murarna genombryts av stora rundbågiga fönsteröppningar. Kyrkan täcks av ett flackt sadeltak, och tornet kröns av en gesims och en flack huv med slank lanternin. Ingångar genom tornets bottenvåning samt mitt på kyrkans östra långsida. Den ljusa interiören har förändrats under 1900-talet. År 1982 försågs korets fönster med glasmålningar av konstnären Joël Mila. Altaruppsats och predikstol är arbeten från 1800-talets andra hälft.

ÖVRIGA UPPLYSNINGAR - Kyrkan är känd för en epitafiemålning av Jonas Dürcks över den lärde prosten och kyrkoherden i Vallda och Släp, Gustaf Fredrik Hjortberg (död 1776) och hans familj.