Stäng fönster Säter kn, SKEDVI KYRKBY 32:2 STORA SKEDVI KYRKA

Historik
Den murade kyrkan består av ett kvadratiskt, treskeppigt långhus, smalare kor med tresidig östmur, sakristia i norr och västtorn. Medeltidskyrkan, möjligen uppförd i flera etapper, utgör den befintliga långhusets mittskepp (jfr Norberg, 1933; Ekström, 1969; Ahlberg, 1996). Sidoskeppen tillkom under 1600-talets andra hälft: det norra 1658 och det södra 1683. Sakristian tillbyggdes 1691-96. Det nuvarande korpartiet daterar sig från 1735. Kyrkans befintliga planform fullbordades 1762-64 när tornet fogades till västgaveln under ledning av Daniel Lundqvist från Gävle.

Vid en omfattande restaurering 1920-22, under ledning av arkitekt Lars Israel Wahlman, knackade man bort exteriörens puts och gråstensmurverket har därefter stått blottat. Det brutna sadeltaket är avvalmat över koret. Tornhuven kröns av en lanternin. Ingång i väster genom tornet. Interiören är helt övervälvd; mittskeppet med senmedeltida ribbförstärkta stjärnvalv. Mitt- och sidoskepp åtskiljs av åttkantiga murpelare. Det norra sidoskeppet valvslogs av byggmästarna Olof Andersson och Anders Olsson 1727-29. Vid 1920-talets restaurering frilade man valvens figurativa målningar från 1500-talets förra hälft. Filip Månsson tillfogade därefter dekorativa målningar i mittskeppets västra travé samt korpartiet. Läktare i väster, med insvängt mittparti buren av marmorerade träpelare.