Stäng fönster Gotland kn, SILTE HALLVIDE 1:21 HALLVIDE SILTE

Historik
Byggnaderna på fastigheten består av manbyggnad och två flyglar. Manbyggnaden, från omkring år 1800, består av en parstuga delvis uppförd i två plan, delvis i ett och ett halvt plan. Den sydvästra delen har två fulla våningar samt vind under tegeltäckt sadeltak, medan den nordöstra delen är uppförd i ett och ett halvt plan under ett flackt flistak av sandsten.
Högdelen har i bottenvåningen - förutom farstu - en kammare i det f.d. köket och vardagsstuga åt sydväst. I övervåningen finns sal och brudkammare. Vinden är oinredd. Lågdelen har kök i en tidigare vardagsstuga och vind i övervåningen. Skorstenen från köket går genom vindsvåningen och upp utanpå högdelens nordöstra gavel.
Flygelbyggnaderna - uppförda av sten under tegeltäckta tak, i vinkel mot manbyggnaden - består av brygghus med gryta, ugn och kölna närmast huvudbyggnaden, därefter drängkammare. Sydost om föregående finns hönshus i en separat byggnad. Hönshusets främre västra hörn är sammanbyggt med drängkammarens bakre sydöstra hörn och sluter därmed lillgården mot nordost.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen Gotlands län, 2003-04-04. Dnr 432-5635-01