Stäng fönster Filipstad kn, BRYGGAREN 1 NEDRE KALLSTENIIGÅRDEN

Historik
Nedre Kallsteniigården är belägen i det område vid Filipstads kyrka som kallas "Gamla stan". Gården består av tre bostadshus - gatuhus jämte flygelbyggnader - i två våningar samt ett uthus, grupperade kring en gårdsplan. Bostadshusen, som uppfördes av bankkamreraren Carl-Johan Kallsteniius omkring 1860, är alla timrade, panelade och ljusmålade. C J Kallstenius var son till ägaren av Övre Kallsteniigården vid Hötorget från 1700-talets slut - övermasmästaren Georg Samuel Kallsteniius. Ett fjärde bostadshus - ett s.k. landshövdingehus av göteborgsk modell - uppfördes på tomten åren 1912-1915 av den kände Filipstadsbyggmästaren Robert Johansson.
Nedre Kallsteniigården är ett välbevarat exempel både för den svenska trästadens arkitektur och för borgerskapets boendemiljö under 1800-talet i Filipstads gamla köpmansstad.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i värmlands län, 1989-03-29, Dnr 221-3-89