Stäng fönster Karlskoga kn, KARLSDAL 1:5 KARLSDALS KAPELL

FÖRSAMLING 1995 - KARLSKOGA

BEFOLKNINGSTAL - år 1805: -, år 1900: 512, år 1995: -

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Karlsdals kapellförsamling avskildes ur Karlskoga 1753. Uppgått i Karlskoga 1922.

LÄGE OCH OMGIVNING - Hovrättskommissarie Carl Daniel Luthman kom genom arv och köp i besittning av Kortfors stångjärnshammare med privilegiebrev från 1669 och Nya Älvhyttans masugn, privilegierad redan 1640. Sedan han gift sig med Clara Dahlström och flyttat in på Kortfors, ledde han uppförandet av bostäder och stallar vid masugnen. För att hedra svärfadern Karl Dahlström, ändrade han masugnens namn till Karlsdal och uppförde en tidsenlig karolinergård där, färdig 1738. Strax söder om masugnen fanns plats för kyrka med begravningsplats. Den första dokumenterade gravsättningen skedde 1788, medan gudstjänsterna alltjämt förrättades i huvudbyggnadens stora sal.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Karlsdals kyrka eller kapell uppfördes 1842 efter ritningar av F. W. Scholander och består av rektangulärt långhus och utbyggd sakristia i öster.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Den lilla, vitputsade byggnaden utgör ett tidigt exempel på nygotikens former; murarna är genombrutna av spetsbågiga portal- och fönsteröppningar och längs takfoten löper en dekorativ fris. Ingång i väster. Vid en genomgripande restaurering 1954, under ledning av arkitekt Karl Norberg, förändrades framförallt kapellets interiör. Ny altartavla förvärvades och predikstolen, ursprungligen ovanför altaret, flyttades till den norra sidan.