Stäng fönster Munkedal kn, HÅBY 7:1 HÅBY KYRKA

FÖRSAMLING 1995: HÅBY

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger vid vägen, centralt i bebyggelsen och omges av villabebyggelse. Läget är centralt i den öppna, men småbrutna odlingsmarken som breder ut sig i de förhållandevis stora sprickdalarna. Till kyrkomiljön hör ett modernt församlingshem i nordost. Örekilsälven i öster bildar riksintresse med sin industriella verksamhet från 1600-talet och framåt. Sågverk, massa- och pappersbruk, manufaktur och mekanisk industri är exempel på verksamheter som bedrivits. Håby ligger ca 25 kilometer nordväst om Uddevalla.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den murade kyrkan består av långhus med tresidigt avslutat korparti och sakristia i norr; i väster ett torn av trä. I långhusets västra del återstår sannolikt murarna av en stenkyrka från äldre medeltid. Enligt en arkeologisk undersökning 1939 skall Håby gamla kyrka ha varit uppförd av gråsten och granit. Rektangulärt långhus med västportal och sydportal. Smalare rakslutet kor med portal i söder. Vid en ombyggnad 1731 erhöll kyrkan det befintliga korpartiet av långhusets bredd. Västtornet i trä byggdes 1869. Något senare, 1871, murades en sakristia öster om koret. Den revs 1939 under en restaurering ledd av Axel Forssén varvid den nuvarande sakristian uppfördes intill korets nordmur.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkorummet står under ett sadeltak, valmat över koret. Vid restaureringen 1939 förenklades tornspiran. Ingång i väster via vapenhuset, vars bottenplan fungerar som vapenhus. I samband med Forsséns restaurering 1939 återupptogs en igensatt korportal i söder. Interiören täcks av ett flackt trätunnvalv. Här blandas 1700-talet med inventarier främst från den äldre kyrkan. Altaruppsatsens rikt skulpterade ramverk med arkitektonisk uppbyggnad härrör från 1600-talets första hälft och är signerat Jörgen Larsson. I mittpartiet har dock monterats en altartavla från 1939. Jörgen Larsson har även signerat dopfunten från 1647 av trä och predikstolen från 1650. Predikstolens barriär är emellertid senare och ljudtaket snidades 1692. Utmed långhusets västra vägg sträcker sig orgelläktaren från kyrkans byggnadstid. Målningarna i den fältindelade barriären utfördes 1915 av Teodor Wallström. Samma år konserverade han flera inventarier. Bänkinredningen är öppen.