Stäng fönster Emmaboda kn, ALGUTSBODA KYRKA 1:1 ALGUTSBODA KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - Kyrkan uppförd 1766-67 efter ritning av fortifikationsmurmästaren Anders Törnberg, Kalmar. Beslut om nybyggnad hade tagits sex år tidigare. Bygget påbörjades av Johan Forsman, Öland. Efter dennes död slutfördes arbetet under överinseende av slottsmurmästaren Jonas Flodin, Kalmar. Den nya kyrkan ersatte en träkyrka från 1570 vars medeltida sakristia av sten förlängdes och sammanbyggdes med den nya kyrkan. Invigd 1770 av biskop Olof Osander. Den av ÖIÄ 1765 upprättade och av Kungl. Majt godkända ritningen, som ratades av församlingen, avsåg en korskyrka.

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulärt och relativt brett kyrkorum. I och med att norra sidan är 120 cm längre än den södra, löper dock korgaveln snett mot nordost. Sakristia i norr. Huvudingång genom tornet i väster. Ursprungligen har det funnits två ingångar på sydsidan, den västra blev dock igenmurad vid 1935 års renovering. Uppförd av sten, putsad och vitkalkad. Rusticerande omfattningar kring dörrar och fönster. Spåntak.

EXTERIÖR - Radikalt förändrad 1892-94. Ursprungligen hade kyrkan en mycket hög takresning, med takåsen i höjd med det dåvarande tornet, som kröntes av en lanternin med en urna överst. Fönsteröppningarna var betydligt mindre och stickbågiga, likaså dörröppningarna, som var två på sydsidan. Yttermurarna blev vid renoveringen förhöjda, takresningen sänkt och tornet påbyggt samt avslutat med gavlar och spira. Nygotisk fönsterspröjsning.

INTERIÖR - Nuvarande interiör är en blandning av gammalt och nytt. Altartavlan "Kristi himmelsfärd" är från 1805 och målad av Pehr Hörberg. Den ursprungliga arkitektoniskt uppbyggda omramningen, två kolonner, som bar upp en fronton, är ersatt med en enkel bred ram. Glasmålningarna i korfönstren är utförda 1966 efter förlaga av Erik Höglund. Predikstol från 1708. Bänkinredningen är från senare tid, den är dock fortfarande sluten. Läktarbröstningen med målade fält härstammar i huvudsak från 1695. Orgelfasaden är ritad av Fredrik Liljekvist 1893. Takvalvet tillkom 1979. Diskret läktarunderbyggnad.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. Del 2, Småland och Öland. 1993