Stäng fönster Göteborg kn, JÄRNBROTT 166:10 VÄSTRA FRÖLUNDA KYRKA

SOCKNEN

År 1800 beräknades socknens befolkning att ha uppgått till 1 386 personer. År 1875 nåddes en topp med 2 518 personer, men vid sekelskiftet 1900 hade siffran sjunkit till 1 826. Detta var direkt kopplat till emigrationen till Amerika då 200 personer från socknen sökte lyckan där.

Såväl jordbruk som fiske har under lång tid präglat trakten. Sillfiskeperioden mellan 1747 och 1808 skänkte välstånd till bygden, den efterföljande perioden blev ekonomiskt svår. Bygden drabbades dessutom av kolera 1834. Laga skifte genomfördes kring 1840.

År 1865, då den nuvarande kyrkan uppfördes, bodde ungefär 2 100 personer i Västra Frölunda socken, huvudsakligen sysselsatta med jordbruk och fiske. Socknen införlivades med Göteborgs stad 1945 och efter 1950 har den agrara socknen till största delen omvandlats till ett mer eller mindre storskaligt förortsområde.

VÄSTRA FRÖLUNDA GAMLA KYRKA

Västra Frölunda gamla kyrka uppfördes under tidig medeltid och omnämns i källor på 1200- och 1300-talen. Kyrkplatsen ligger ungefär en kilometer öster om den nuvarande kyrkan. Kyrkogården ligger kvar på ursprunglig plats. Den gamla kyrkan blev flera gånger delvis förstörd i samband med krigshärjningar i området. Det talas ibland om två föregångare till den nuvarande kyrkan, då den äldsta kyrkan skall ha blivit helt ödelagd under nordiska sjuårskriget 1563-70. Ersättaren, eller den renoverade kyrkan, stod klar 1622. Senare avbildningar visar en ombyggd medeltidskyrka, med fullbrett, tresidigt avslutat kor och en tornbyggnad i väster. Tornet uppfördes 1766.
Kyrkan blev utdömd vid en syneförrättning 1841 och den revs 1866-1873. Materialet återanvändes bl.a. i grundmur och källare till det skolhus som uppfördes i närheten. Flera av inventarierna spreds i trakten. Vissa har senare återförts till den nya kyrkan - bl.a. målningar som suttit på läktarbröstningen samt skulpturer från den gamla kyrkans predikstol. Skulpturerna förvarades under många år på Göteborgs Museum (nuvarande Göteborgs Stadsmuseum).