Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Färgelanda kn, JÄRBO KYRKA 1:1 JÄRBO KYRKA

 Anlaggning - Historik

Historik
FÖRSAMLING 1995: JÄRBO
BEFOLKNINGSTAL - år 1805: 653, år 1900: 1223, år 1995: 384

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger tätt under Kroppefjäll, i Valbodalens övre del. Socknen ingår i Valbodalens riksintresseområde (se Färgelanda).

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den murade kyrkan består av ett rektangulärt långhus med ett tresidigt korparti i öster, sakristia i norr samt torn i väster. Kyrkans byggnadshistoria är något oklar. I det befintliga långhusets murar återstår sannolikt partier av en medeltida gråstenskyrka, vars ursprungliga planform är okänd. Efter en ombyggnad 1731 tillkom det befintliga korpartiet. Långhuset förefaller därefter ha utökats även i väster. Såväl västtornet som sakristian uppfördes 1924, efter ritningar av arkitekt Sten Branzell (en klockstapel förstördes av åskeld 1915).

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Den vitputsade exteriören har stora, rundbågiga fönsteröppningar, sannolikt uppbrutna under 1800-talet. Långhusets sadeltak är valmat i öster. Den tillfogade tornkroppens murar är endast något högre än långhusets nock, men kröns av en svängd huv med reslig spira. Ingång i väster via tornets bottenvåning samt mitt på långhusets sydsida Kyrkorummet täcks av ett vitmålat brädvalv och dess väggar är putsade, med taklist i avvikande färg. Såväl brädvalv som färgsättning har förnyats vid genomgripande restaureringar dels på 1920-talet, dels 1975-76 (arkitekt Jerk Alton), vilka även inbegripit en modernisering av den fasta inredningen. Altaruppsatsen från 1672 (eller 1632) är dock bevarad.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1994 / Forskningsprojektet Sockenkyrkorna. Kulturarv och bebyggelsehistoria 2000.