Stäng fönster Skellefteå kn, FINNTRÄSKS KAPELL 1:1 FINNTRÄSK KYRKA

Historik
Den lilla kyrkogården ligger knappt 100 meter norr om kyrkan i en sänka omgiven av skog. Inga gravstenar finns kvar från dess äldsta brukningstid mellan 1837–1865, utan de äldsta gravvårdarna är från 1910-talet, då kyrkogården efter en period i träda åter började användas.

Den slutgiltiga lekmannaritningen till kyrkan hämtade flera drag från Överintendents-ämbetets förslag från 1850-talet, men kyrkan förenklades, blev mindre och fick ett lägre torn. Den äldre förebilden kan förklara varför kyrkan har för sin tid ålderdomliga drag. Uppbyggnaden är nyklassicistisk; långhus med sadeltak och rakt avslutat kor samt torn med vapenhus. Fönsterformerna är nygotiskt spetsiga. Tornet kan uppfattas som oproportionerligt lågt i förhållande till långhuset, men känner man till kyrkans tillkomsthistoria imponeras man hellre av finnträskbornas trägenhet och kollektiva prestation. Kyrkan är ovanligt orienterad med torn och vapenhus i sydost och kor mot nordväst, men placeringen uppe på rullstensåsen var förstås redan på förhand given med den befintliga begravningsplatsen nedanför.