Stäng fönster Stockholm kn, SKRAVELBERGET MINDRE 11 HALLWYLSKA PALATSET

Historik
Byggnaden uppfördes 1893-98 som privatpalats för greve W. Von Hallvyl - en schweizisk adelsman, som 1864 flyttade till Sverige och genom giftermål kom i besittning av bland annat Ljusne och Woxna bruk. Palatset är en för industrialismens tid unik skapelse genom att inga kostnader skytts för att i varje enskild detalj nå högsta tänkbara kvalitet. Som arkitekt anlitades Isak Gustaf Clason. I byggnaden ryms dessutom unika samlingar av måleri och konsthantverk. Palatset testamenterades 1908 till Stockholms stad för att bevaras i orört skick. Det skänktes till svenska staten för att bli museum. Museet öppnades 1938.

Förteckning över byggnadsminnesmärken som tillhör staten eller står under statsmyndighets eller statsinstitutions omedelbara inseende. Riksantikvarieämbetet och Liber Förlag, 1976. ISBN: 91-38-02814-X