Stäng fönster Västerås kn, KANIK-LUNDBY 2:2 LUNDBY KYRKA

Historik
Möjligt är att Lundby kyrka anlades nära en förkristen offerplats, som tros ha funnits på gården Kanik-Lundbys ägor ca 500 meter söderut. Kanske var den första kyrkan byggd i trä, men redan på 1100-talet tillkom en romansk stenkyrka vars långhus var ungefär hälften så stort som dagens. Den ursprungliga sydportalen, med omfattning av kilad gråsten, avtecknar sig ännu i fasaden. Österut på samma sida finns tegelomfattningen efter en port som troligen tillkom på 1200-talet då ett kor utbyggdes. Det ursprungliga kyrkorummet var sannolikt täckt med någon form av trätak.

Under förra hälften av 1400-talet fördubblades långhuset genom förlängning österut, samtidigt som en sakristia blev utbyggd mot norr. Över det avsevärt större kyrkorummet slogs tegelmurade valv. Senare under 1400-talet tillkom ett västtorn med smäcker, spånklädd spets och slutligen den norra korsarmen.

För mer historik rörande kyrkan se kyrkobyggnaden.

Otryckta källor
Riksantikvarieämbetets antikvarisk-topografiska arkiv (ATA):
• Inventering av Lundby kyrka 1830, likmätigt Kunglig Majestäts nådiga förordning
• Fotografier, ritningar och skrivelser
• Ihrfors, Eric: Westmannia sacra, handskrift färdigställd 1899-1902, baserad på församlingsarkivens handlingar från äldsta tid fram till omkring 1900

Västmanlands läns museums arkiv (VLM):
• Rapport från byggnadsarkeologisk undersökning 17-20 juli 1928, sammanställd i september 1928 av Bengt Engström

Västerås stifts arkiv (VS):
• Västerås domkapitel E IV a: 68, inventarium 1850 & prostvisitation 1861
• Västerås domkapitel F III a: 11, visitation 1673
• Västerås domkapitel F III a: 40, visitation 31/5-1905

Litteratur
Lundby och Skerike socknar, Kulturhistorisk byggnadsinventering - Västmanlands läns museum 1981
Redelius, Gunnar: Lundby kyrka - Västerås stifts kyrkobeskrivningskommitté 1975
Segerstedt, Viktor: Stenar som tala – Ur Lundby kyrkas historia/Västerås ungdoms tidning, 16 (1926): 3, s 40-44/
Sjögren, Josef: Orgelverken i Västerås stift – En historisk översikt 1952, Nordiska museet/Stockholm 1952
Söderholm, Astrid: Lundby sockenkyrka – Västerås 1974