Stäng fönster Tierp kn, ÖSTERLÖVSTA-ÅKERBY 10:3 ÅKERBY BRUKS KLOCKSTAPEL

Historik
Åkerby bruk, grundat 1638 och nedlagt 1883, brändes vid ryssarnas härjningar 1719 och det är troligt att klockstapeln från 1739 uppfördes som en symbolisk avslutning på återuppbyggnadsarbetet. Stapeln restes på en central plats vid bruksgatan, där den använts för att markera arbetstiderna. Liksom flertalet uppländska klockstaplar är denna av torntyp och inklädd med bräder, här rödfärgade. Sockeln och lanterninens karnissvängda huv är spåntäckta. Var och en av de fyra sidorna är försedd med urtavla men urverk saknas. Vindflöjeln visar byggnadsåret 1739. Klockstapeln restaurerades 1976-77.

KÄLLOR: Byggnadsminnen 1978-1988 - Förteckning över nya byggnadsminnen 1 juli 1978-31 december 1988 enligt lagen den 9 december 1960, nr 690. Riksantikvarieämbetet (RAÄ), (Uppsala: A & W), 1989. ISBN: 91-7192-752-2