Stäng fönster Piteå kn, HORTLAX 49:1 HORTLAX KYRKA

Historik
Hortlax kyrka ritad av Edward Dahlbäck uppfördes 1913-1917 av byggmästaren Viktor Johansson från Byske. Vissa avvikelser från Dahlbäcks ritningar har gjorts av arkitekten Georg A Nilsson vid Överintendentsämbetet. Kyrkan är byggd av putsat tegel och har en välbevarad exteriör. Den har grekisk korsplan med kor i norr, sakristia i nordvästra korsvinkeln och ett torn i den sydöstra. Tornets bottenvåning fungerar som vapenhus. Samtliga gavelrösten har blinderingar. Fönstren är huvudsakligen av två typer. De i bottenvåningen är höga och smala och sitter i grupper om två och tre. Gavlarnas rösten har större, enskilt sittande fönster av två typer, dels höga och spetsbågiga, dels rundfönster. Tornets övre del har mot varje väderstreck en spetsbågig tvåfönstergrupp under en cirkelrund blindering. Interiören speglar det ursprungliga utseendet och domineras av den stora korsmitten, täckt av ett stjärnvalv. Korsarmarna har kryssvalv. Valvbågarna är dekorerade med schablonmålning. Samtliga korsarmar utom den norra med koret har läktare, vilande på pelare av trä i korsmitten. Bänkinredningen är öppen. 1936 utfördes en restaurering under Eberhard Lovén. Altaret utbyttes mot ett nytt. Valvbågarnas målningar överkalkades. 1962 tillkom orgelläktarens underbyggnad i södra korsarmen. 1972 återställdes interiören till ursprunglig färgsättning och dekor under Åke Franzén. Arbetet omfattade bl a att valvbågarnas målningar framtogs och restaurerades. Inredningen av trä målades om. Det äldre altaret framtogs. En glasmålning av C W Pettersson insattes i koret.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1992-2000