Stäng fönster Lund kn, GLÄDJEN 4 LILJEWALCHSKA HUSET

Historik
Ett tvåvåningshus under högt valmat tak, byggt under 1700-talets senare del. Huset var ursprungligen uppfört helt i korsvirke, men i första våningen mot gatan har korsvirket blivit ersatt med tegel i samband med upptagandet av skyltfönster. Fram till 1962 var väggarna putsade. Vid en reparation, troligen 1842, insattes större fönster i andra våningen. Inkörsporten i husets mitt togs upp 1923, då en affärslokal inreddes i den tidigare inkörsporten. Övervåningen inrymmer två bostadslägenheter med bevarad äldre inredning. Huset är uppkallat efter släkten Liljewalch, som innehade fastigheten från slutet av 1700-talet fram till mitten av 1800-talet. Lunds stad förvärvade fastigheten 1960. Det äldsta av gårdshusen ligger på tomtens västra sida och uppfördes 1857. Fasaderna är gulputsade, det bruna taket är täckt med svartmålad skivplåt och har sex kupor. År 1884 byggdes det norra gårdshuset i en våning. På 1920-talet sammanbyggdes detta med det västra gårdshuset och påbyggdes därefter med en andra våning i korsvirkeskonstruktion med mönstermurning i facken. Trapptornet på norra sidan, i hörnet mellan gatuhuset och norra gårdshuset, tillkom 1928. Det södra gårdshuset uppfördes 1884 som en tvåvånings magasinsbyggnad med en låg vindsvåning. Vindsvåningen har en takkupa med magasinsluckor och hissanordning. Det södra gårdshuset sammanbinds med gatuhuset av en liten envåningsbyggnad uppförd 1924. Gårdsplanen är belagd med kullersten.

och
Beslut om byggnadsminnesförklaring av gårdshusen på Liljewalchska gården, Länsstyrelsen i Malmöhus län, 1995-02-13, Dnr 221-6614/90