Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Gotland kn, LYE KYRKOGÅRDEN 1:1 LYE KYRKA

 Anlaggning - Historik

Historik
Lye kyrka är i sin helhet uppförd under medeltiden. Kyrkans äldsta del är långhuset som byggdes i slutet av 1100-talet. Tornet tillkom under första hälften av 1200-talet och det stora koret, som ersatte ett romanskt kor på platsen, och sakristian tillfogades ett stycke in på 1300-talet av den på ön vid denna tid verksamma byggnadshytta som går under namnet ”Egypticusverkstaden”. Utmärkande för hyttans arbeten är bl.a. de rikt utsmyckade portalerna, på vilket korportalen i Lye är ett mycket gott exempel. I korfönstren finns dessutom Nordens största bevarades glasmålningssvit från medeltiden.

Sedan byggnadstiden har endast ett fåtal mer omfattande ändringar gjorts på kyrkans exteriör. Tornet fick på 1770-talet en huv i rokokostil, enligt uppgift ritad av stockholmsarkitekten och professorn vid Konstakademien, Olof Tempelman. På 1850-talet fick långhuset nya, väl tilltagna fönsteröppningar och de befintliga, sannolikt små och högt placerade fönstren därstädes förstorades. Omkring sekelskiftet 1900 belades först taken över koret och sakristian (i slutet av 1800-talet) och sedan långhusets norra takfall (i början av 1900-talet) med stickspån, ett takmaterial som vid en restaurering 1968 togs bort till förmån för ett förmodat äldre stadium med faltak (brädtak) på hela kyrkan. Den romanska kyrkan kan dock ha varit försedd med spåntak (jfr Garde kyrkas långhus!), något som ett bevarat, hugget träspån på tornvinden antyder .

Interiört företogs en omfattande invändig restaurering 1891, då bl.a. den äldre, slutna bänkinredningen från 1600- och 1700-talen revs ut och ersattes med en öppen bänkinredning i nygotik, en orgelläktare byggdes, nya kalkstensgolv ersatte trägolven och långhustakets målning målades över. 1932 installerades en centralvärmeanläggning med pannrum under sakristian.