Stäng fönster Gotland kn, LYE KYRKOGÅRDEN 1:1 LYE KYRKA

Historik
Lye kyrka består av ett stort gotiskt kor med nordlig sakristia, lägre romanskt långhus samt ett galleritorn i väster. Byggnadsmaterialet är i huvudsak tuktad kalksten. Långhuset uppfördes under 1100-talets sista fjärdedel. Det täcks av ett brant sadeltak. Två romanska rundbågsportaler leder in i kyrkan, en större i söder och en mindre på den norra sidan. Rundbågsfönstren i norr och söder är resultatet av upptagningar och förstoringar vid 1800-talets mitt. Tornet tillfogades under 1200-talets förra hälft. Det har gallerier i norr och söder, kolonnettförsedda ljudgluggar i två våningar och spetsiga gavelrösten, vilka avkapas av den originella tornhuven (en lanternin på tunnliknande bas, tillkommen 1939 efter förebild från 1779). Vid tornets västportal finns en romansk relikkista av sandsten, med reliefer av stenmästaren Sigraf, inmurad. Koret, med sakristian, härstammar från 1300-talets andra fjärdedel. Det är högre än långhuset och täcks av ett brant sadeltak, liksom sakristian. Koret har spetsbågiga masverksfönster, på östsidan trekopplat. Korets spetsbågiga perspektivportal, ett verk av stenmästaren Egypticus , är rikt utsirad med bl.a. figurreliefer på kapitälbanden Invändigt täcks långhuset av ett plant trätak, bemålat med akantusrankor och Kristusframställning från 1700-talet. Ringkammaren integreras i kyrkorummet genom den vida rundvälvda tornbågen. En spetsig triumfbåge leder till det kryssvälvda koret, där kyrkans främsta sevärdhet, en glasmålningssvit från tiden för korets uppförande, utgör blickfång. Kalkmålningar finns från tre perioder: kormålningar från 1300-talets förra hälft, långhusets väggmålningar av Passionsmästaren från 1400-talets mitt samt två scener från 1500-talets mitt i långhusets västra del. Kyrkan restaurerades 1954-55 efter förslag av arkitekterna Erik Fant och Olle Karth, bl.a. höjdes långhusmurarna ca 1 meter.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1998.