Stäng fönster Kramfors kn, GUDMUNDRÅ PRÄSTBORD 1:7 GUDMUNDRÅ KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - Gudmundrå kyrka i utkanten av Kramfors var den första som uppfördes i Ådalen i nyklassicistisk stil. Den ersatte en medeltida stenkyrka från början av 1200-talet, som man först hade tänkt bygga till. Den nuvarande kyrkan uppfördes efter ritning från 1798 av Simon Geting, som även var kyrkans byggmästare. Invigningen skedde den 27 september 1801. När N.J. Ekdahl besökte Gudmundrå under sin norrländska resa 1828 skrev han "Dess inre är så skönt, att det tål att jemföras med inredningen i sjelfva hufvudstadens kyrkor".

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulär byggnad med kor och sakristia i öster och torn i väster. Byggnaden följer ritningen 1798 och har huvudingång genom tornfoten och även en ingång mitt på södra och norra långväggarna.
Byggd i gråsten. Fasaderna slätputsade i vitt. Gråputsad grund. Taket belagt med kopparplåt. Lanterninen vitmålad.

EXTERIÖR - Långhuset pryds av rusticerade hörnkedjor. Kraftigt torn med kopplade rundbågiga ljudöppningar. Konsolfris under tornets och lanterninens tak. Västra ingången utmärks av hög försänkt båge som innefattar inskriptionstavlan. Öppen lanternin av trä. Sadeltak, valmat över sakristian.

INTERIÖR - Det vitputsade kyrkorummet med tunnvalv hade ursprungligen "perlgrå" inredning. Ursprungligen användes predikstol och troligen även altaruppsats från den gamla kyrkan. Åren 1823-25 erhöll kyrkan en ståtlig altaruppställning med dubbla kolonner som bär ett entablement, på vilken Gudslammet vilar. Altarprydnaden liksom den samma år uppsatta predikstolen utfördes av Jonas Edler. Altartavlan med motivet "Kristi uppståndelse" och i predellan "Nattvardens instiftande" målades av Per Sundin. Dessa målningar är numera upphängda på kyrkans nordvägg. Den nuvarande altartavlan med motivet "Kristus consolator" utfördes 1912 av Charlotta (Lotten) Rönnquist. Raka korbänkar med monterade, rikt ornerade nummertavlor.
Bänkinredningen är sluten i fyra kvarter. Stor orgel från 1849. Ornerad läktarbarriär. Diskret läktarunderbyggnad.