Stäng fönster Mjölby kn, KUMLA KYRKA 1:1 KUMLA KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - KUMLA

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger ca 15 km väster om Mjölby på en svag höjd nära Tåkern med vid utblick över slätten. På kyrkogården finns en klockbod. Invid kyrkan ligger en f.d. skola.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den romanska stenkyrkan är till sin planform intakt och består av ett rektangulärt långhus och ett smalare absidkor. Ett västtorn av långhusets bredd tillbyggdes senare under medeltiden, varav idag endast den nedre delen är bevarad; på grund av sprickbildningar revs den övre delen 1818. Den befintliga sakristian på korets norra sida byggdes 1696.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Exteriören är vitputsad under spåntäckta sadeltak. Det nedmonterade västtornet har lagts under samma takfall som långhuset. I absidväggen finns ett igenmurat korsformat fönster, synligt endast utifrån. År 1696 omtalas en förstoring av fönstren, men det är möjligt att de nuvarande, huvudsakligen stickbågiga fönsterformerna är resultat av förändringar i flera etapper. Ingång sker nu från västgaveln (medeltidskyrkan har troligen som brukligt haft huvudingången i söder, dessutom har en korportal blottats vid sentida omputsning). Kyrkorummet har från början haft blottad takstol eller ett platt innertak av trä. På vinden är den romanska takstolen bevarad och fragment av medeltida målningar har påträffats. Även interiören har sin nuvarande prägel efter förändringar i etapper. Under 1400-talet murades valv i långhuset. Triumfbågen vidgades i samband med förändringarna 1696. Långhusvalven revs 1806 och ersattes av det befintliga trätunnvalvet. 1400-talsaltarskåpet skänktes av moderförsamlingen Svanshals på 1700-talet. Det ersatte en 1600-talsaltarprydnad som ännu finns i kyrkan. Den nuvarande predikstolen tillkom 1877.

ÖVRIGA UPPLYSNINGAR - I koret finns en skulpterad piscina bevarad, fragment av en romansk dopfunt finns också, liksom ett väl bevarat rökelsekar.