Stäng fönster Ronneby kn, LISTERBY 1:5 LISTERBY KYRKA

FÖRSAMLING 1995 – LISTERBY

FÖRSAMLINGSHISTORIK – Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING – Kyrkan ligger något avskilt men i anslutning till ett villaområde med karaktär av sekelskiftet 1900. Tvärs över vägen är ett nytt församlingshem uppfört, vilket genom sin arkitektur ansluter till kyrkan. Ca 300 m väster om kyrkan rinner Listerbyån. Listerby ligger i södra Blekinge mellan Ronneby och Karlskrona.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Listerby kyrka är byggd i sten och består av ett rektangulärt långhus och ett invändigt smalare absidkor, sakristia på korets norra sida samt torn i väster.

I: De äldsta murpartierna härrör från en romansk absidkyrka, uppförd under 1100-talet eller 1200-talets första hälft. Ett vapenhus tillbyggdes möjligen under medeltiden, omtalat 1692. En sakristia, den nuvarande, tillbyggdes år 1738. Kyrkan revs, förutom sakristian och delar långhusets och korets nordmurar, i samband med att ny kyrka uppfördes på samma plats.

II: Den befintliga kyrkan är resultatet av en genomgripande ombyggnad 1847-49, med återbruk av föregångarens sakristia samt kärnkyrkans murar i norr. Den stora ombyggnaden innebar att norra kormuren förtunnades, triumfbågen utvidgades, ny absid samt nya sydmurar i kor och långhus uppfördes, och långhuset förlängdes åt väster. 1871 tillkom tornet, samtidigt raserades troligen ett möjligen medeltida vapenhus.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Även om byggnaden är komplex ger exteriören ett homogent, nyklassicistiskt intryck med vitputsade fasader, stora rundbågsfönster och flackt sadeltak. Ingång sker via tornet i väster. Kyrkorummet har vitputsade väggar och täcks av ett trätunnvalv vilande på en profilerad list. Koret, som är invändigt smalare än långhuset, p.g.a. murtjockleken, har ett lägre tunnvalv och absiden ett hjälmvalv. Koret upplyses av absidens rundbågsfönster i öster samt av ett fönster i södra muren. Predikstolen från omkring 1600 målades 1693. Den försågs vid restaureringen 1947-50 med träskulpturer av Gunnar Torhamn. Samtidigt återuppsattes det ursprungliga ljudtaket. Altarprydnaden, kors med svepduk, uppsattes 1848. Absiden pryds av en al seccomålning av Gunnar Torhamn från 1950.