Stäng fönster Botkyrka kn, GRÖDINGE KYRKA 1:1 GRÖDINGE KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - GRÖDINGE

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Socken ligger på Södertörn och utgör riksintresse med sina många fornlämningar, mindre herrgårdar samt den ålderdomliga Iselsta by. Kyrkan har ett högt och dominerande läge på ett impediment i änden på en uppodlad sprickdal. Öster om kyrkan ligger församlingshemmet och i väster går en allé till prästgården. Vid prästgården står en tiondebod. Intill kyrkogårdsmuren står en rest runsten, som tidigare låg som tröskelsten i kyrkan.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den murade kyrkan, som till sin planform är helt medeltida, består av långhus med rakslutet korparti i öster, sakristia i norr, vapenhus framför långhusportalen i söder samt västtorn.

I: Av den äldsta stenkyrkan, sannolikt från 1100- eller tidigt 1200-tal, återstår delar av långhusets sydmur och västgavel samt ett lika brett västtorn. Riven, förutom tornet och långhusets sydmur.

II: Kyrkans nuvarande planform är resultat av en nybyggnad troligen under 1300-talets första hälft, med återbruk av föregångarens torn, södra långhusmur (enligt en nu förlorad, sekundärt återgiven källa stod kyrkan under uppbyggnad 1313-24). Såväl sakristia som vapenhus är troligen tillbyggda under 1400-talet, spår efter en äldre sakristia, i förband med 1300-talets nybyggnad är dock synliga från vinden.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Grödinge är en homogen och välbevarad medeltidskyrka med för Sörmland påfallande få efterreformatoriska tillskott. Exteriören har dock förändrats något. Tornkrönet påmurades 1758 och erhöll ny huv. Medeltidskyrkans sydportal är alltjämt i bruk. Under 1700-talet upptogs den befintliga tornportalen. Som framgår av putsspår på kyrkvinden täcktes 1300-talets kyrkorum av ett treklöverformat trävalv (tornets bottenvåning har ett stenvalv från äldre medeltid). Murtrappa i 1300-talskyrkans nordvästra hörn förbinder bottenvåningen och tornets övre våningsplan. Under sent 1400-tal välvdes kyrkorummet i tre travéer. Korpartiet har ett särskilt rikt utbildat valv. Predikstolen från omkring 1600 är en av de äldsta i Södermanland, altartavlan är från 1659. Kyrkan äger ett stort antal begravningsvapen från 1600- och 1700-talen, minnen efter den talrika adel som hade sina sätesgårdar i Grödinge socken.