Stäng fönster Ystad kn, HVITA BRIGGEN 1 FÄNGELSET HVITA BRIGGEN

Historik
Ystadsfängelset är en av landets bäst bevarade anstaltsbyggnader av den cellfängelsetyp, som uppfördes efter ett beslut i 1840-41 års riksdag. "Hvita Briggan" uppfördes 1876-78 och är det sist uppförda av den mindre, raka fängelsetypen med en kort cell-länga som förlängning av administrationsdelen. Cell-längan har tre plan med totalt 54 celler och källarplan, där en isoleringscell är bevarad. De öppna bottnarna i celldelen lades igen till breda korridorer 1940. Exteriören och planlösningen är i huvudsak i övrigt välbevarad. Till skillnad från övriga fängelser har Ystadsfängelset separat domstolsbyggnad. Omfattningsmuren med portal är ursprunglig liksom den låga sidobyggnad, som benämns tvätteri. Kriminalvårdsanstalten blev nedlagd 1984.

KÄLLA: Beslut – Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Malmöhus län, 1989-10-10, Dnr 11.392-829-87