Stäng fönster Östhammar kn, FILM 8:1 FILMS KYRKA

Historik
Films kyrka ligger i en skogsbygd nära Filmsjön en dryg halvmil norr om Österbybruk. De äldsta partierna av kyrkan uppfördes troligen under 1400-talets senare hälft och består av ett rektangulärt långhus med fullbrett, rakavslutat korparti och sakristia i norr. Den nuvarande ingången är förlagd till västgaveln. Under medeltiden stod ett vapenhus i söder. Kyrkan är av gråsten med rösten av tegel och har ett brant, spånklätt sadeltak. För att ge plats åt den ökade befolkningen vid bruket uppfördes 1767 den s.k. Österbykyrkan eller nykyrkan, en stor tillbyggnad mitt på södra långmuren. Även den är av gråsten och tegel, men till skillnad från den äldre kyrkan putsad och har ett valmat sadeltak och det är lika högt som det äldre taket. Gråstenen härrör till stor del från vapenhuset som revs för att lämna plats åt nykyrkan. Den har har en egen sakristia inbyggd till vänster om ingången i söder. Kryssvalven i det medeltida kyrkorummet är sannolikt ursprungliga. Något senare, ca 1500-1515, dekorerades de med kalkmålningar. Samtidigt med att Österbykyrkan byggdes, förstorades fönstren i medeltidskyrkan och kalkmålningarna blev överputsade genom att interiören vitkalkades. Vid en genomgripande renovering 1895-97 framknackades målningarna och murarna dekorerades även med s k tapetmålningar. Även Österbykyrkan försågs med målningar. Dess fasta inredning byttes ut och färgsattes i mörkbrunt. Vid en renovering 1954 konserverades de medeltida kalkmålningarna. I övrigt syftade arbetet mot att återställa gamla kyrkans prägel av 1700-tal. Inredningen återfick sina ljusa färger från den tiden. Ny, sluten bänkinredning insattes. I Österbykyrkan överputsades målningarna från 1895, men de samtida bänkarna bibehölls. Under läktaren byggdes skrudkammare och kapprum. Idag ger den äldre kyrkan ett medeltida intryck med drag av senbarock i form av 1730-talets magnifika altaruppsats och predikstol i samma stil.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1996-1999