Stäng fönster Essunga kn, ANNESTAD 2:19 ANESTAD VÄSTERGÅRDEN

Historik
Anestad Västergårdens grundkaraktär är från 1800-talets senare del med måttful komplettering av framför allt ekonomibyggnaderna under början av 1900-talet. Byn är laga skiftad men har en samlad kärna av gårdar. Gårdens struktur är från tiden efter laga skiftet.

Lagaskiftesstrukturen i odlingslandskapet är välbevarad. I jämförelse med 1877-80 års ekonomiska karta har t. ex. inte gårdens närmaste omgivning (förhållandet skog/öppen mark) förändrats.

Gårdsbebyggelsen är huvudsakligen tillkommen mellan 1880- och 1930-tal, under vilken period den ersatte byggnadsplatsens första generation av hus. Byggnadsminnet Anestad Västergården består av följande byggnader:

1. Huvudbyggnad, uppförd av liggande timmer år 1889.
2. Arrendatorbostad av trä uppförd ca 1910.
3. Spannmålsmagasin uppfört 1900.
4. Ladugård av tegel och trä med rödfärgad slät panel, uppförd 1930.
5. Vedbod mm , troligen uppförd i samband med gårdens utflyttning från bytomten. Fungerade under en period i början av 1900-talet som svinhus, då fönster insattes.
6. Brygghus kombinerat med källare samt vagnbod, byggt 1924, enligt inskription.
7. Hemlighus och förvaringsbod, byggt samtidigt med arrendatorbostaden ca 1910.
8. Hönshus, byggt troligen på 1930-talet.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Västra Götalands län, 2004-10-22, Dnr 432-46631-2004