Stäng fönster Uppsala kn, TUNA 10:1 TUNA KYRKA

Historik
Vid slutet av 1200-talet hade domkyrkobygget i Uppsala nätt och jämt inletts, och tegel var fortfarande ett nytt och dyrbart material. Då byggdes kyrkan i Tuna i tegel, som en stor och påkostad sockenkyrka. Bygden måste alltså ha varit rik. Ingången var i väster, vilket var ovanligt, och i öster fanns ett tidstypiskt tredelat fönster. Vapenhuset byggdes troligen under första hälften av 1300-talet, vilket är ovanligt tidigt. Under 1300-1400-talen tillkom sakristian, men framför allt ersatte man ett klöverbladsvalv i trä med resliga ribbvalv av tegel, som därefter kalkmålades i Tierpsskolans stil. Triumfbågen betonades, så att den kom att utgöra en tydlig gräns mellan långhus och kor.
Under 1600-talet tillkom predikstolen på södra sidan av triumfbågen och en kororgel, och under 1700-talet förstorades troligen fönstren. Det fanns nu en orgelläktare i koret och en åhörarläktare i väster.
På 1890-talet gjordes en omvälvande restaurering av kyrkan, på ett sätt som få upplandskyrkor varit med om, antagligen efter förebild från domkyrkan.